gebelikjinekoloji

yumurtalık kanseri nasıl olur

816
yumurtalık kanseri nasıl olur

yumurtalık kanseri nasıl olur

Yumurtalıklar hangi hormonları salgılarlar
1) Östrojen
2) Progestron hormonları

belirtmiş olduğumuz hormonlar kişinin cinsiyetini belirlemekte vücutta gelişmekte olan meme büyümesi kıllanma vb. değişiklikleri, gebelik ve adet dönemleriniz düzenlemektedir

Yumurtalık kanseri nasıl olur

Kanser hücreleri sağlıklı olarak  büyümekte olan hücrelerin olağan dışı fazladan üremesi ile meydana gelir  hücrelerin normalden fazla üremesiyle  birlikte organın görevlerini yapmasına engel olarak vücuda zarar vermesiyle oluşur , fazla üreyen hücrelere ihtiyaç dışı hücreler yani tümör adı verilir

 

Tümör habis ve selim tümörler olarak ikiye ayrılır

Selim tümörler

Bu tümörler genelde 30 yaş altı bayanlarda sık görülüp içi su dolu tümörlerdir. Selim tümörler halk arasında kist olarak bilinmektedir kendiliğinden adet kanaması ile birlikte vücuttan atılır, ya da oldukça basit operasyonlarla alınır

Habis tümörler

Habis tümörler  oldukça hızlı ürer yumurtalıkları çok kısa sürede vucudu kaplayıp hem yumurtalıklara hemde diğer  çevre organlara  zarar verip organları işlemez şekilde işgal ederek işlevsiz duruma  getirirler, bu hücrelere tümör yumurtalık kanseri denir. Bu kanserler çok hızlı gelişmektedirler  vücudun en uzak organlarına lenfatik kanalla ve kan yolu ile bulaşmaktadır.

yumurtalık kanseri için erken teşhis önemlimi

Erken teşhis ile tedavisi mümkündür. Yumurtalık kanseri ilerlemedikçe pek teşhis edilemediğinden teşhis edildiğinde hasta için çok geç olmakta ve genelde hastanın ölümüne neden olmaktadır. Tüm dünyada kadınlar arasında en sık görünen tehlikeli kanser çeşitleri arasında ilk 5 içindedir.

Yumurtalık kanserinin belirtileri

Yukarıda da belirttiğimiz gibi tanısı zor olan bu kanser türünün şikayetleri çok belirgin olmadığı için tanı koyuluncaya kadar ilerlemekte gerçekleşir ve tedavi zorlaşmaktadır. Gaz hissi, karında ağrı, kilo kaybı, iştahsızlık ve tokmuş gibi midede hazımsızlık ani kilo kaybı, şişkinlik, mide bulantısı gibi belirtileri vardır. Haznede kanama ve sık idrara çıkma ve nefes darlığı gibi belirtiler de nadir de olsa görülmektedir.

Yumurtalık kanseri nasıl teşhis edilir?

Öncelikle bir kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilen hasta da kistlerin ölçümü ile birlikte kanda aranan “CA 125 “isimli bir maddeye bakılır. Bu madde selim tümörlerde belirgin olarak gözükmekte olduğunda genelde uzmanlar bu tetkikle yetinmeyerek yumurtalıklardan parça alarak ve ya karındaki fazla mayiden bir ölçek alarak test etmekte ve hastalığı bizzat teşhis etmektedirler.

Yumurtalık kanserinin tedavisi

Kanser hastalıklarının tümünde hastanın yaşı, vücudun direnci oldukça önemlidir. Klasik tedavi yöntemleri bu hastalık içinde uygulanmaktadır bu yöntemler, öncelikle ameliyat ve sonrasında kemoterapi (ilaçla) tedavisidir.

yumurtalık kanseri belirtilerinden başlıcaları aşağıdaki gibi sıraladık

1. Kalıcı şişkinlik

Daha önce hiç yaşamadığınız kadar sürekli (genellikle üç haftadan daha uzun sürer)şişkin hissetmeniz. Maalesef kanserli tümörlerin arttığına dair bir işaret olabilir.

2. Aşağı karın ve pelvik kaslarının şiddetli ağrıması

 

Regl zamanında ağrıyan bölgelerinizi düşünün. (Alt karnınız, pelvik bölge, belki beliniz ve sırtınızdaki ağrılar) Regl sırasında ağrı normal olmakla birlikte bu dönem bittikten sonra uzun süren kalıcı ağrı (yine üç hafta veya daha fazla) yumurtalık kanseri belirtisi olabilir. Bu, ağrılara menopoza girmek üzere olan kadınların özellikle dikkat etmesi gerekir.

3. İştahsızlık- Çabuk doyma

İştahınızda üç haftadan daha uzun bir sürede önemli bir azalma olduğunu fark ederseniz, doktorunuzla konuşun. Mide, bağırsak hastalıklarıyla ilgili olabileceği yumurtalık kanseri belirtisi de olabilir.

 

4. Sık idrara çıkma

Sıvı tüketminde bir artış olmamasına rağmen sürekli tuvalete giderseniz dikkat etmeniz gerekir

 

Yumurtalık kanserinin ilk aşamalarına sahip olabilirsiniz erken teşhis herzaman önemlidir

Bu belirtilerin tümü sadece gastrointestinal sistemle ilgili sorunlar olabilir. Herhangi biriyle karşılaşırsanız ve üç hafta veya daha fazla bir süre boyunca devam ederse yumurtalık kanseri hakkında konuşmak için doktorunuzdan randevu alın.

 

Kadınlar olarak, kendi sağlığımızı izlemek, hayatlarımızda bulunan kadınları bilgilendirmek, dolayısıyla bu hastalığın belirtilerini tanımak bizim elimizdedir. Bu yazıyı arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşarak yumurtalık kanseri ile savaşmamıza yardımcı olun!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Don`t copy text!