gebelikjinekoloji

Düşük belirtileri

723
Düşük belirtileri

DÜŞÜK BELİRTİLERİ

Hamilelikte döneminde düşük yapmanın  en önemli belirtisi kanamadır. kanamayla eş zamanlı olarak  kasık ağrısı da varsa bu gebeliğin düşükle sonuçlanacağı yönünde bir işaret olabilmektedir her hamilelik döneminin  ilk üç ayda az ya da çok kasık ağrısının olması normaldir. Kasık ağrısının olmasının nedeni rahmin büyümesine bağlı olarak asıcı bağların gerilmesidir.

DÜŞÜK DOĞUMLAR NEKADAR ZAMANDA OLUR

Ortalama  her 5 hamileliğin biri düşük durumuyla sonuçlanmaktadır. Biyokimyasal veya kimyasal gebeliklerdeki düşük oranları % 50‘lere varmaktadır. Gebelik haftası ilerledikçede düşük olma olasılığı azalmaktadır.

Düşüklerin %80 ‘in üzerinde ilk 3 ay içinde oluşmaktadır. En fazla risk ilk 2 ay içinde olmaktadır bilmemiz gereken, gebelikte her kanamanın düşükle sonuçlanmadığı ve her kanamada gereksiz endişeye kapılmaması gerektiğidir. Ancak gebelikte kanama hiçbir zaman normal değildir. gebelikte kanama ile ilgili bir şikayetiniz varsa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekmektedir

düsük belirtileri

Düşük belirtileri

GEBELİKTE KANAMA GÖRÜLDÜĞÜNDE NE YAPILIR

 

Gebelikte kanama problemi yaşayan gebeleri mutlaka ultrasonla bir değerlendirme gereklidir. Plasenta arkasına yerleşmiş “hematom” adı verilen kan pıhtıları olabilmektedir bebeğin kalp atışlarıda mutlaka kontrol edilmesinde fayda olucaktır ihmal etmeyiniz

gebelik dönemimnde  parça düşürme durumunuz varsa rahim içinde düzensizlik oluşmuş olabilir bu tür durumlarda” inkomplet abortus” tanısı ile kürtaj işlemi yapılmalıdır. Kürtaj, rahim içinin temizlenmesi anlamına gelir. Rahim içinin temizlenmemesi durumunda içeride kalan materyaller enfeksiyon ve kanama açısından riskli durumlar yaratmaktadır.

DÜŞÜK NEDEN OLUR

İlk üç aydaki düşüklerin %90 ‘ın üzerinde nedeni, bebekteki gelişim kusurları ve kromozomal anormalliklerdir.  sağlıklı gelişmeyen embriyo (bebek) doğal seleksiyona uğramakta ve düşmektedir gebelikte düşükler kadının yaşının artmasına entegreli olarak artmaktadır. Özellikle 35 yaşından sonra düşük yapma riskleri artar 

Gebeliğin ilk 3 ayı en hassas dönemidir. Özellikle bu dönemde kullanılan bazı ilaçlar, radyasyon ve toksik maddeler düşüğe neden olabilir.  akraba evlilikleri ve  genetik hastalıklarda düşük sebebidir. Diğer taraftan annenin rahmindeki myomlar ve rahim içindeki polipler düşüğe neden olabilir. Rahim ağzının yetmezliği de, bebeğin rahim içinde tutunmasını engelleyip düşüğe neden olabilir. Diğer taraftan gebeliğin özellikte ilk 3 ayında yaşanan enfeksiyonlar, yüksek ateş ve bazı viral enfeksiyonlarda düşük durumuna neden olabilir. Rahim içindeki yapışıklıklar  düşük durumuna sebeptir.  annenin troid hastalığının olması, yüksek tansiyonun olması, sistemik lupus (SLE) hastalığının olması, kalp veya böbrek hastalığının olması da düşük sebepleri arasındadır. Alkol, uyuşturucu ve sigara kullanımları da düşüğe neden olan sebeplerdendir.

Düşükten sonra ne zaman adet görülür?

Düşük sonrası adet ortalama 1 veya 1,5 ay sonra olacaktır. 1,5 ayın geçmesine rağmen adet görmediğiniz taktirde doktorunuza başvurmanızda fayda var.

Kan uyuşmazlığı varsa
Kan grubu Rh (-) olan gebeler eşlerinin kan grubu Rh (+) ise kan uyuşmazlığından söz edilebilir. Bu gebelerin 6. haftadan önce düşük yapması durumunda bebeğin kan dolaşımının oluşmadığı için kan uyuşmazlığı iğnesinin yapılmasına gerek yoktur. 6 ila 13 hafta arasında düşük yapan gebelerde 50 mikrogram, 13 haftanın üzerinde düşük yapan gebelerde ise 300 mikrogram anti D inmünglobulin yapılması gereklidir.

DÜŞÜK DOĞUMDAN NE KADAR ZAMAN SONRA HAMİLE KALINIR

Düşük yapan bir gebenin düşükten 1-2 ay sonra hamile kalmasında bir sakınca görülmez Ancak düşüğe sebep olan  neden varsa (şeker hastalığı, tansiyon, sisteik hastalıklar) bu tür durumlar kontrol altına alındıktan sonra yeniden gebe kalmanızı ve gebelik takiplerinizi düzenli olarak devam etmenizi yararlı olucaktır

Gebelikte bazı durumlarda her türlü önlemin alınmasına rağmen düşük kaçınılmaz olabilmekte Ancak yine de düşük olasılığını en aza indirmek için genel sağlık durumunuzun iyi olması, standard kilonuzda olmanız, dengeli beslenmeniz, hamilelik öncesi kullanıyor iseniz sigara veya alkolü bırakmanız hamileliğiniz için oldukça faydalı olmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Don`t copy text!